„A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Cserje vagy néha fa.
Hogyan gyűjtsük?
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól.
Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik.
Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.
A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek.
A bodzából házilag pezsgő is készíthető.
A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodza virágzattal.
Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.
Mi van benne?
A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz.
A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.
Mire jó?
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
Hogyan használjuk?
Bodzalé, Bodzalikőr, Bodzaszörp, Bodzaturmix (alkoholmentes), Bundás bodza , Nagymama bodzalekvárja , Piri néni bodzalekvárja
Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.
Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.
Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.
„Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező. (Wikipedia)
Frissen szedett virágokat palacsinta tésztába mártva kisüthetjük, és szörpöt is készíthetünk belőle. (Wikipedia)
A bodza hatóanyagait a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint. A C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó). (Wikipedia)
Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású. (Wikipedia)
Levest, és bort is készítenek belőle. (Wikipedia)
Bogyóit szederrel, vagy almával vegyítve, lekvárt főzhetünk. (Wikipedia)
A bodzaszörp bevált házi gyógyír megfázásra. Cukorral, mézzel vagy önmagában fogyasztva, illetve teába öntve is fogyasztható, erősítő hatású.
Izzasztószerként ismeretes a virágból készült főzet, amely az izzadást szabályzó idegközpontok ingerlésének fokozására, a reumás megbetegedések gyógyításakor használnak. (Wikipedia)
Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk. (Wikipedia)
Ha fáj a fejünk, áztassunk kevés ecetbe bodzavirágot és egy rongyot az oldatba mártva, kössük a homlokunkra.” (http://www.jotudni.hu/tippek/bodza.html)
A bodza ezer arca …”….A kutatások bebizonyították, hogy a bodza C-vitamin-tartalma sokszorosa a C-vitamin-fenomén citroménak. Rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet védekező erejét.” /http://szegedma.hu/hir/2009/05/a-bodza-ezer-arca/
Előre is leszögezném, nem vagyok vajákos némber, más szóval kuruzslóasszony…mégis nem tegnap volt az első alkalom az idén, hogy gyűjtöttem 8-10 hatalmas ernyőjű bodzát…azon evidenciális okból kifolyólag, mert imádom a belőle készített üdítőt…vasárnap este (merthogy a csodás idő+napsütés ellenére a fél 7-es időpont már inkább este...s mivel nagytakarítottam, de nagyon, volt már 2 óra is, mire elindultam…aztán villámlátogatás apánál, majd irány az ötvenes teljesítése)…tehát úszásból megérkezve átöblítettem, majd a bodzás edényembe vizet engedtem, beletettem a virágot, felforraltam, majd hagytam valamelyest kihűlni, aztán leszűrtem…. ízlés szerint édesítettem, citrompótlóval meg „savanyítottam” rajta…reggel üvegbe töltöm, és irány Horány, azaz a hűtő…a citrompótló tabletta helyettesíthető citrommal is…igaz előbbi hosszabban tartósítaná …már ha szükség lenne rá, de erről aztán az én esetemben szó sincs…villámgyorsan képes vagyok elnyalakodni…a képtől ne ijedj meg…amennyire szörnyű csúf, annyira nagyon finom…ráadásul tényleg rém egyszerű…na, jó…jár egy kis illattal is…de hol van ez a pacal generálta szagorgiához…szóval ne félj tőle, csapj bele...egyszerű, gyors, finom…3 az 1-ben…gondolkodtam, mi lenne a legtalálóbb név a számára….két tipp akadt végül fenn a rostán:
- agglegény bodzaleve
- lusta asszony bodzaitókája
Jó „itvágyat” hozzá, már amennyiben sikerült felcsigáznom érdeklődésed…egyúttal nagyon kellemes hetet kívánok!