HTML

"Gondolatok" ha nem is a könyvtárban...

Mikor miről...

Friss topikok

Linkblog

Édes érdekességek....

2009.06.05. 06:46 ttt59

"Kevesen tudják, hogy a világszerte kedvelt marcipán egy egészségügyi kényszerhelyzetnek köszönheti a megszületését. Az Európa lakosságának egyharmadát elpusztító pestisjárvány idején ugyanis létfontosságú volt, hogy olyan új élelmiszereket találjanak ki, amelyek nem romlanak könnyen, vagyis normál körülmények között is sokáig eltarthatók. Egy ilyen próbálkozásnak az eredménye az az olajos magvakból gyúrt mézes pogácsa, amelyet egy Márton nevű pék készített Milánóban. Innen ered tehát a “Marci” pán, vagyis sütemény Márton illetve becézve Marci által. A cukrászok ma is őrölt mandulából és cukorszirupból készítik a marcipánt, de ez a kemény, rágós változat csupán tortadíszítésre alkalmas. Az igényesebb fogyasztók számára ma már csak olyan marcipán adható el, amely tojásfehérjehabbal van lazítva….”( http://yikes.tolna.net/szakacskonyv/szaky28.html)

„A feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix lakodalmában számos finomság között a marcipánból készült sakk lepte meg leginkább a meghívottakat. Marcipán olasz eredetű szó, Velence védőszentjének -Szent Márk - nevéből származik.
Kezdeten a marcipánnak vallási szerepe is volt: Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az megóvja fogyasztóit a rossztól.
Marcipán készítésének írásos nyomait Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyvéből ismerhetjük. Akkoriban alapanyagként a mandula mellett diót és 'fejérmogyorót' is használtak. A marcipán magas élvezeti értékű, kedvelt csemege, mely töretlen népszerűségét a hosszú évszázadok alatt is megőrizte…..” (http://www.portfoliolight.hu/cikk.tdp?cCheck=1&k=2&i=234)

Hozzávalók:
* 1 kg cukor
* 1,5 dl tej
* 10 dkg darált mandula
* 30 dkg rétesliszt
* 20 dkg vaj
* 1/2 mandula aroma
Elkészítése:
1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. (A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni.”
(http://www.mommo.hu/media/Marcipan_hazilag_az_unnepekre)

„Érdemes az összes galériát végignézni fenomenális, eszméletlenül tehetséges a hölgy..”  (http://www.nyuuz.hu/php/blogcsop.php?csoport=139)

Répa és Marcipán

„Répa a kertek alatt bandukolt. Gazdi vadászni vitte. Hol előre, hol hátra futott, hiszen magyar vizsla volt, s a mozgást nagyon szerette. Az erdei út a város határánál kezdődött. Répa figyelme a gazdiról az útra terelődött. Halk miákolást hallott, s az út melletti fűben egy sebzett kiscicára lelt. Talán egy rossz gyerek gyötörte félhalálra, talán egy családi házban vált feleslegessé. Nyöszörgött. Fáradtan, reszketve, éhesen, piros bolhanyakörvben. Répa körülszaglászta, s mivel a gazdi a cicust a tenyerébe vette, neki családtagja lett. Répában fellángoltak az anyai ösztönök, s cicust attól kezdve óvta, vigyázta…..”…..folytatás a  http://www.thesecret.hu/repa_es_marcipan lapon:))

„….egy igazán eredeti kiállításra csábítjuk az ez iránt fogékonyakat: A Dunával párhuzamos Dumtsa Jenõ utcában található az ország elsõ és legnagyobb marcipánmúzeuma, amelynek elragadó figuráit a híres Szabó cukrászdinasztia tagjai készítették. Megtalálható itt Michael Jackson életnagyságú csokoládészobrától a Parlamenttig mindenféle érdekesség édes marcipánba álmodva….” (http://www.danubiusmagazin.hu/magazin/regio/szentendre_h.htm)

…és biztatlak én is…igaz, az általunk látogatott helyek közül az egyetlen volt, ahol nem tudtunk belépni a pedagógus igazolvány kedvezményt nyújtó szolgáltatásával, nem diákok és nyugdíjasok lévén…ők ugyanis kapnak…de megfizethető ….rögtön a pénztár mellett a Marcipán Manufaktúrába kukkanthattunk be…. az üvegfalon keresztül …ennek jeles bizonyítéka az illusztrációul szolgáló „sk” fényképem felső-középső részén látható fénylő gömböcske, amit nem tudtam kiiktatni a fotózásból…bár másnak se menne azt gondolom, üvegen át  …balra, a függöny mellett felfedezni véltem olyan liszt - és cukortartót, amilyen valaha anyának, nagymamának  is volt:)….egy remekül megkonstruált életkép, kékruhás babával együtt….beléptünkkor + 1 élő cukrász is jegyzetelgetett nagy-nagy szorgalommal az ablak mellett ülve…az is lehet, „díszletül” szolgált, de ha így van hát még ötletesebb…akkor nem gondoltam rá, most már sajnálom, hogy lehagytam a képről…formák, „tekerőgép”, edények…remek indítás…aztán ami azután következett, hát arra nincs is szó….képeket viszont találtam:

Itt: http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=75020

Meg itt:
http://www.videoplayer.hu/search/galleries?q=Szentendrei%20marcip%C3%A1n%20m%C3%BAzeum

És itt is…ezt különösen ajánlom, merthogy zenével is megtámogatott válogatás

http://www.mommo.hu/media/Szentendrei_marcipan_muzeum

…s ha még mindig ellent tudsz állni, hát ...
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktualisanmas-mas.blog.hu/api/trackback/id/tr431164814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása