HTML

"Gondolatok" ha nem is a könyvtárban...

Mikor miről...

Friss topikok

Linkblog

Csütör...hm...izé:)

2009.09.24. 07:01 ttt59

…ha már figyelsz, és ha netán még várod is… meg úgy egyébként se tennék olyat, hogy hallgassak…nem „szómenés”, hanem csakúgy….hát íme a mai „válogatás”:
 
dies Iovis… Jeudi…… Giovedi…….. Thursday ….Donnerstag ….Pempti….. Csetverg …jueves (el)…(latin.. francia ..olasz ..angol.. német ..görög.. orosz..spanyol)
 
„A csütörtök a hét szerda és péntek közé eső napja. Általában a negyedik nap, de azokban az országokban, ahol vasárnappal kezdődik a hét, az ötödik.
Magyar neve a szlávból (közelebbről talán a korábbi szlovén četrtek alakból) származik, jelentése: „negyedik”. Az újlatin nyelvekben neve Jupiter római isten nevéből ered (görög megfelelője Zeusz), a germán nyelvekben pedig Thor (óészaki mennydörgésisten) nevéből (Thursday – Thor’s Day).
 
 Történelem
A fekete csütörtök 1929. október 24-ére utal, amikor a New York-i tőzsdén lezuhantak a részvényárak. Rendszerint ezt a dátumot tekintik a nagy gazdasági válság kezdetének.
 
 Vallás
A kereszténységben a nagycsütörtök a húsvétot megelőző csütörtök – a hagyomány szerint az utolsó vacsora napja.
 
Az Egyesült Államokban a hálaadás napját november negyedik csütörtökén ünneplik.
 
A kvékerek hagyományosan „az ötödik nap”-ként hivatkoznak a csütörtökre (a hetet vasárnaptól számítva), a pogány Thor isten említését elkerülendő.
 
A hindu vallásban a csütörtök guruvar, más szóval a guru napja.
 
 Az Egyesült Királyságban
Az Egyesült Királyságban 1935 óta minden országos választást hagyományosan csütörtökön tartanak, noha ezt ebben a formában nem szabályozza törvény. Egyes magyarázatok szerint ez azzal lehet összefüggésben, hogy a legtöbb városban ezen a napon tartották a vásárokat, bár az a gyakorlati előnye is megvan, hogy az esetleges új kormányzatnak rendelkezésére áll a hétvége a felkészüléshez, hogy a következő hét elején munkához lásson.
 
 Egyéb
A „csütörtököt mond” szólás magyarul a kudarcot jelenti. Eredetileg a csettet vet, csöttöt mond kifejezésből ered, ami a fegyver ravaszának hangját utánozza, s ez módosult időközben – tréfás behelyettesítéssel – a fenti alakra.
 
Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regénye elején Arthur Dent, az egyik főszereplő ezt mondja: „Ma csak csütörtök lehet. A csütörtök sose volt az én napom.” – Néhány perccel később elpusztul a Föld.” (Wikipédia)
 
…minden szentnek maga felé ….ismerős igaz?…hát ez történt most is…kicsit legalábbis…én ugyanis szűz vagyok:)
 
„Szűz havát szeptember 24-ével Mérleg hava követi a sorban. A hónap ura, a Mérleg jegy már régen nem fedi a hasonnevű csillagképet, mindazonáltal ez utóbbi ma is az őszi napéjegyenlőséget követő hónapot szolgálja jelképeivel. A szóban forgó csillagkép (latin Libra) halovány, jelentéktelen négyszög, viszonylag későn, az i.e. utolsó századokban lett önálló csillagzatként az Állatöv része. A görögök korábban a Skorpió csápjainak nevezték.
 
 
„Csütörtökön a többórás napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban az északi országrészben, valamint a nyugati határszélen néhol zápor előfordulhat. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de szerdán az északkeleti megyékben a délnyugati, csütörtökön helyenként az északnyugati szél megélénkül.”
 
 
 „….Az élet talán már nem is tart olyan borzasztó sokáig- már látja az ember a végét, mint a futó a célszalagot, amikor hajrázni kezd, és ilyenkor fölteszi magának a kérdést: „Eleget dolgoztál? Eleget ettél? Eleget szerettél?”
Mindhárom, persze, az ember legnagyobb átkának forrása, és ugyanakkor talán legnagyobb dicsősége. „Mi érdeme volt eddigi életemnek, és mi érdemük lehet még hátralévő napjaimnak?”(…) De Suzy is megvívja harcát önmagában a végzettel:
„Lehet, hogy amilyen férfit én szeretnék, olyan nincs is, nekem mégis olyan kell. Azzal biztatom magam, hogy igenis, van ilyen. Szóval nekem olyan fiú kell, aki tárva-nyitva áll. Talpig férfi. Azt se bánom, ha rámenős fiú, csak legyen rajta ablak, amin beláthatok. Mindenki mással ugrálhat, csak velem nem. És szüksége legyen rám, mint egy falat kenyérre. Olyan fiúnak kell lennie, akinek nem volna semmije, ha én nem volnék. És mondhatom, barátocskám, hogy az ilyen fiú kap is velem valamit.”
(http://www.gothic.hu/gothic.html?http://www.gothic.hu/irodalom_steinbeck2.html)
 
 „Van két-három bevált módja annak, hogy fölkeltsd az emberek figyelmét. Például, ha beszélsz róluk. Ha valami rendes, jó vagy szép dolgot látsz tőlük, mondd meg nekik. De persze ne csak hízelgésből.”   (J. Steinbeck: Szerelem csütörtök)
 
„Nem mondok csütörtököt…”
 
„……Szerdáig várok rá, s ha csütörtököt mond már péntek,
Vasárnap mégis én, csak én leszek, ki szólít téged.”
 
..és ha úgy is van, hogy sikerült elég rendesen felborzolni is a kedélyeket, akkor se:
 
 
..és mégegyszer:)
 
 
 
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aktualisanmas-mas.blog.hu/api/trackback/id/tr621403401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása